Opvoeden is soms best lastig.

Kijk eens door een videocamera.

Gister kwam ik de gezinsrapportage 2011 van het CPB weer eens tegen en daarin stond dat 54% van de ouders opvoeden lastiger vindt dat dan te voren bedacht. Nou dat geldt zeker voor mij. Na mijn studie pedagogiek, wist ik precies hoe ik mijn kinderen later zou gaan opvoeden. Ik zou ze met respect benaderen, goed naar ze luisteren, duidelijk grenzen stellen, het goede voorbeeld geven en onvoorwaardelijk van ze houden. En dan zouden mijn kinderen zich niet schreeuwend van boosheid op de grond werpen, niet slaan en schoppen maar met woorden ruzie uitpraten, hun kamers opruimen en taken doen zonder gemopper. Ik had er toch voor geleerd dus zo moeilijk het toch niet zijn? Hoe anders bleek de praktijk.

Waarom is opvoeden zo lastig?

Doordat je veel tijd met elkaar doorbrengt en erg betrokken op elkaar bent, is het soms moeilijk om even afstand te nemen en te zien wat er echt gebeurt. Systemen moeten soms even doorbroken worden.

Misschien merk je patronen als:

– elke avond om 17.30 uur is er veel strijd is in huis. Iedereen is chagrijnig.

– je kind begint prompt te schreeuwen als jij net wil bellen.

– de koekjes zijn veel eerder op als 1 van de kinderen alleen thuis is.

Vastgeroeste patronen kunnen doorbroken worden door systemen te veranderenBijvoorbeeld door moeilijke telefoongesprekken pas te voeren als de kinderen op bed liggen. Aan het eind van de dag ieder even de tijd geven om tot rust te komen met iets wat hem/haar energie geeft etc.

Of zoals ik laatst van een gezin hoorde. Ze hebben de strijd in de ochtenduren drastisch kunnen verlagen door de rollen om te draaien. De vader met minder geduld zorgt nu voor het smeren van de boterhammen en de moeder helpt met het aankleden. Soms kan een kleine verandering een wereld van verschil maken.

Belangrijk daarvoor is dat je even afstand neemt van je gezin en als door een videocamera ernaar te kijken. Wat gebeurt daar en hoe zou dat anders kunnen. In de Gordontraining noemen we deze vaardigheid “de omgeving veranderen” . Hiermee kun je veel problemen voorkomen. En vraag het ook eens aan je kinderen. Je zult versteld staan met voor creatieve oplossingen zij komen.

Een gedachte over “Opvoeden is soms best lastig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *