Zo, de kop is er af. Jouw tiener heeft de eerste week in de brugklas overleefd. En dan zie je je kind het liefst enthousiast en vol verhalen blij thuiskomen. In plaats daarvan zie je een kind dat moe is, prikkelbaar en nergens zin in heeft. Wees gerust, dat is normaal en zal nog wel even tot aan de herfstvakantie aanhouden.  

Zo veel nieuws 

Er komt namelijk zo veel op ze af, dat nieuw is en anders dan ze gewend zijn.  

  • Nieuwe leraren, die jou heel anders benaderen dan op de basisschool: afstandelijker, strenger of juist minder duidelijk. 
  • Wisselende lokalen die je niet altijd snel kunt vinden 
  • Andere pauzes en wat doe je dan (niet meer voetballen of tikkertje) 
  • Andere klasgenoten 
  • Een rooster en niet meer woensdagmiddag vrijdag 
  • Meer huiswerk 

En ga zo maar door. 

Nieuwe baan 

Je kunt het vergelijken met de eerste werkdag in een nieuwe baan. Dan is ook alles nieuw, en vraag je je af waar de printer staat, hoe de lunch gaat, of er tijdens het werk ook gepraat wordt, en wie was die collega ook alweer? Heb ik die nu wel of niet al een hand gegeven?  

En na een eerste dag kom je doodmoe thuis. En dan?  

De een wil dan het liefst met rust gelaten worden. De ander vindt het heerlijk als ie kan vertellen over zijn eerste werkdag en vindt het heerlijk om lekker in de watten gelegd te worden.   

Dit geldt dus ook voor onze tieners. En dan hebben zij ook nog eens een puberlijf waarin van allerlei hormonen rondgieren. 

Houd dus een beetje rekening met ze. Vertroetel ze een beetje extra de eerste weken en stel zo af en toe en open vraag. 

  • Hoe vind je het tot nu toe op school? 
  • Wat vind je je leukste vak? 
  • Welke leraar vind je fijn? 
  • Wat vind je anders dan je van tevoren verwacht had? 
  • Zijn er ook dingen die je niet leuk vindt? Waar zie je tegenop? 
Geen Prater 

Heb je geen prater en wil jouw tiener niets vertellen over school? Vaak helpt het dan om samen een activiteit te doen. Hond uitlaten, samen een game spelen, samen sporten, samen de stad in.  

Stel vooral niet te veel vragen. Als ze iets vertellen, koppel dan terug wat je hoort en stel niet meteen een vervolgvraag. “Dus je vindt wiskunde echt heel saai?” of “Je hebt niet zo’n zin om wat te vertellen over school hé?” en laat dan even een stilte vallen, vaak komt er dan meer…. 

Niet kunnen wennen 

Meestal zijn brugklassers na de herfstvakantie gewend en heb je een heel ander kind in huis. Opeens een stuk ouder en weer wat vrolijker en meer energie. Maar voor een enkeling duurt dat langer. Soms tot aan de kerstvakantie of soms zelfs wel een heel jaar.  

 Bij een van mijn eigen kinderen duurde het een jaar voordat ie gewend was. Daar maakte ik me toen als ouder echt zorgen over, maar het is helemaal goed gekomen. Wil je als ouder eens sparren over jouw ervaringen met jouw brugklasser, mail me dan. Wie weet helpt het al om je verhaal kwijt te kunnen aan mij, omdat ik weet waar je het over hebt.  

 Succes!