Heb je een fijne vakantie gehad? Of was het juist best een uitdaging met de hele dag tieners om je heen? Hoe kom je dan weer in het ritme? Wil je ook weer relaxed het nieuwe schooljaar beginnen, lees dan hieronder mijn gouden tips.
TIP 1: Plan een R&A-date.
Welke regels en afspraken hebben jullie eigenlijk met elkaar gemaakt en weet iedereen ze nog? Kies een goed moment en knoop er iets gezelligs aan vast om ze weer eens door te nemen.
Mijn introductie is meestal: ‘Zullen we het nieuwe schooljaar goed beginnen en iets gezelligs gaan doen en dan meteen eens even bekijken of er nog regels en afspraken zijn die we moeten veranderen?’ We noemen dit inmiddels onze (R&A) regel&afspraken-date.
Er is een verschil tussen een regel en een afspraak. Een regel stel je als ouder eenzijdig vast, op basis van jouw behoeftes of verantwoordelijkheid/zorg voor je tiener. Een afspraak maak je echt samen.
Voorbeelden van zaken die wij tijdens onze R&A-date hebben besproken.
- Bedtijd en hoe kom je langzaam weer in ritme
- Schermtijd
- Zak- en kleedgeld
- Baantje(s)
- Klussen in huis
- Doel voor komend jaar (zie tip 2)
- Mijn ondersteuning (zie tip 3)
TIP 2: Daag uit om doelen te stellen.
‘Wat wil je bereiken dit jaar?’ is een mooie vraag om met elkaar over in gesprek te gaan. Is dat overgaan? Of overgaan met 3 zevens? Of is het een leuk baantje vinden? Of nieuwe vrienden ontmoeten? Of een goeie vervolgopleiding vinden?
De vervolgvraag is minstens zo belangrijk. ‘Hoe ga je dat bereiken?’
Ik geef daarin ook aan dat doelen belangrijk zijn om te stellen omdat dat je motiveert om aan de slag te gaan. Wat kan helpen, is het doel te visualiseren en ergens een plaatje van je doel op te hangen.
Ik geef dan ook mijn doel aan en hoe ik dat wil bereiken.
Tenslotte bespreken we ook hoe we elkaar kunnen helpen om ons aan deze doelen te houden.
Deze goede voornemens werken veel krachtiger dan de 1-januari-goede voornemens. Lees ook: https://www.volkskrant.nl/de-gids/wat-nou-1-januari-september-is-het-moment-voor-goede-voornemens~bcf795b2/
TIP 3 Bespreek elkaars verwachtingen
Hoe houden we het leuk? Daarom is een 3e gesprekspunt tijdens onze R&A-date: wat verwachten we van elkaar? Wat kunnen we doen om het samen leuk te houden? Wat doen we als iemand zich niet aan de afspraken houdt?
Een terugkerend thema voor mij is dan: hoe vind ik evenwicht tussen stimuleren en loslaten? We hebben nu afgesproken dat we 1 maal per week op vrijdagavond bespreken hoe het gaat en dan hoef èn mag ik niet steeds tussendoor te vragen ‘hoe gaat het met je huiswerk?’.
Wil jij ook makkelijk in gesprek komen en uit de strijd blijven met je tieners?
Dan is om te beginnen wellicht interessant om mijn E-book te lezen.
Wat vaak nog beter werkt, is om er actief mee aan de slag te gaan. Samen met mij en met andere ouders. Want echt, je bent niet de enige die het lastig vindt. Het is mijn overtuiging dat alle ouders kunnen leren om anders te communiceren met hun tieners, waardoor het een stuk gezelliger wordt thuis.
Dus: wil jij meer in gesprek en uit de strijd met je tiener? Wil je sparren over hoe je weer in een ritme komt of hoe je jullie relatie kunt verbeteren? Doe dan mee met de training die in september start. Deze waardevolle training kan echt het verschil maken in jouw relatie met je tiener. Dat gun ik jou van harte.
Ik heb ook een vraag aan jou.
Afgelopen zomer heeft een team van mensen (waaronder ook een aantal jongeren) aan de vernieuwing van mijn website gewerkt. Neem gerust een kijkje. Komende weken worden de schoonheidsfoutjes nog aangepast. Dus kom je iets tegen of heb je een tip, dan hoor ik het graag.