Starten in de brugklas begint bij het afscheid in groep 8

Begint jouw kind komende weken in de brugklas? Dan zal hij ( of zij natuurlijk) de komende tijd vast af en toe terugverlangen naar groep 8. Naar geen huiswerk, de oudste zijn, elke dag om 15 uur uit, woensdagmiddag vrij, voetballen op het schoolplein en 1 vertrouwde leerkracht. En misschien verlang jij als ouder ook nog wel eens terug naar die vertrouwde tijd.

Afscheid

Net na de eindmusical van groep 8 zie je clubjes (meestal meisjes) elkaar huilend in de armen vliegen en zeggen dat ze elkaar zo zullen missen. Maar je ziet ook andere kinderen die zo klaar zijn met de basisschool en niet kunnen wachten tot ze eindelijk naar de middelbare kunnen gaan. En daarom heen zie je ouders met een brok in hun keel dat er een fase is afgesloten, maar ook ouders die denken “hè hè, klaar met die basisschool en dat schoolplein”. Ieder kind en iedere ouder heeft zo zijn eigen gedachtes bij het afsluiten van de basisschool. De Eindmusical of het Eindfeest luidt letterlijk een nieuwe periode in. Miljoenen kinderen zijn jouw kind al voorgegaan, maar als het je eigen kind aangaat is het toch een dingetje.

Zin in de nieuwe start, de brugklas?

Het ene kind heeft veel zin in de brugklas. Het andere kind ziet er tegenop. Dat kan van veel factoren afhangen:

  • Hoe was het in groep 8
  • Hoe gaat je kind om met nieuwe uitdagingen
  • Is hij de eerste uit een gezin
  • Gaan er goede vriendjes mee
  • Heeft je kind zelfvertrouwen

Vaak heeft dat ook te maken met hoe leuk groep 8 was. Als je kind een goed afscheid heeft gehad op de basisschool, gaat het wellicht eerder met vertrouwen naar de middelbare school. Als het niet leuk meer was op de basisschool, dan kan gaat je kind misschien wel met hooggespannen verwachtingen naar de middelbare school of is hij misschien wel heel zenuwachtig of het nu wèl leuk gaat worden. Het is goed om hier met elkaar over te praten. Voorbeeldvragen die je kunt stellen, zijn:

  • Wat lijkt jou straks het leukste in de brugklas?
  • Wat lijkt jou dan minder leuk?
  • Wat zal er allemaal anders zijn, dan in groep 8?
Actief Luisteren

Als je kind zich verheugt op de burgklas, dan is het is het makkelijk om als ouder in dit enthousiasme mee te gaan. “Je hebt erg echt zin in, hè?” Als je kind er erg tegenop ziet, dan is het goed om dit serieus te nemen en er actief naar te luisteren. Het is heel verleidelijk om je kind op te beuren met: “Joh, het valt vast wel mee, iedereen is nieuw, alle kinderen vinden het in het begin spannend. etc.” . Maar hier help je je kind niet echt mee. Je bagatelliseert dan eigenlijk zijn angst. Beter kun je actief luisteren naar deze angst en dit erkennen. “Je ziet er tegenop he?” “Je vindt het spannend?” “Je zou willen dat je weer in groep 8 zat?” Door actief te luisteren raak je in gesprek en kunnen jullie samen op zoek gaan naar oplossingen.

Veel succes met de nieuwe start.

Vorig bericht
Huiswerk? Nee hoor, dat heb ik al af
Volgend bericht
Hoe Bob weer aan zijn huiswerk ging