Studiekeuze

Jongeren die niet precies weten wat ze willen en waar ze goed in zijn, kiezen vaak op goed geluk een studie die hen leuk lijkt. Of ze kiezen een brede studie om het keuzeproces nog wat uit te stellen. Vaak zie je dan dat deze jongeren later spijt krijgen van hun keuze. Dit leidt dan weer tot studie-uitval en daarmee tot emotionele en financiële problemen.

Kalhorn coaching en training is ervan overtuigd, dat als jongeren zichzelf beter kennen, ze ook een betere keuze voor een vervolgopleiding kunnen maken. Een persoonlijk studiekeuzeonderzoek kan hierbij helpen. Een combinatie van tests, opdrachten en gesprekken wordt ingezet om kwaliteiten en persoonlijke interesses te onderzoeken. Dit is vele malen effectiever is dan alleen een studiekeuzetest omdat jongeren zo leren te verwoorden wie ze zijn, waar ze goed in zijn en waar ze werkelijk gemotiveerd voor zijn. Dit leidt tot een bewuste, zelfgekozen studie en daarnaast ook tot meer zelfvertrouwen, persoonlijke groei en veelal betere prestaties op school, omdat er een duidelijk doel voor ogen is.

Individueel onderzoek voor studiekeuze

Stel jij jezelf ook wel eens een van onderstaande vragen?

 • Ik heb geen flauw idee welke vervolgopleiding ik moet kiezen.
 • Ik vind alles (of niets) leuk en zie door het bomen het bos niet meer.
 • Ik weet wel dat ik iets met communicatie wil, maar er zijn zo veel van deze opleidingen. Welke moet ik dan kiezen?
 • Ik weet absoluut niet waar ik goed in ben. Hoe kan ik dan een studie kiezen?
 • Ik twijfel tussen 2 opleidingen en blijf maar kringetjes ronddraaien.
 • Ik heb al een keuze gemaakt, maar twijfel of deze studie wel bij mij past en of er toch niet een nog leukere/betere studie is.
 • Ik heb een natuurpakket, maar eigenlijk vind ik geschiedenis en economie veel leuker. Kan ik niet beter kiezen voor een studie met meer kans op een baan?
 • Ik weet eigenlijk al jaren precies wat ik wil, maar misschien is het goed om toch ook wat breder te kijken.

 

Dan kan een persoonlijk studiekeuzeonderzoek de oplossing zijn. Een goed onderzoek vraagt tijd en aandacht. “Wat aandacht krijgt, groeit”. Je krijgt de professionele en persoonlijke aandacht die op scholen vaak niet mogelijk is. Het doel is dat je vol overtuiging en zelfvertrouwen een vervolgopleiding leert kiezen. Een investering in je toekomst.

“Een bewuste Studiekeuze is een eerste stap in een duurzame loopbaanontwikkeling”

Werkwijze

Een studiekeuzeonderzoek bestaat uit 3-4 gesprekken, van ongeveer 1½ uur, gecombineerd met betrouwbare persoonlijkheids- en interessetests en opdrachten. De eerste  twee gesprekken vinden plaats zonder je ouder(s). In het laatste gesprek (de eindconclusie) kunnen eventueel ook (deels) je ouder(s) worden betrokken. Daarnaast krijg je interview- en profielanalyse-vragen mee naar huis om samen met je ouder(s) te bespreken. Uit onderzoek blijkt namelijk, dat studie-uitval drastisch wordt verkleind door het op schrift stellen van een motivatie en het bespreken van studiekeuze met ouders, daarom worden ouders ook betrokken in het onderzoek.

De volgende onderwerpen worden besproken:

 • Interesseonderzoek: Wat wil ik? Wat vind ik leuk om te doen? Waar heb ik plezier in? Wat motiveert mij? Wat zijn mijn dromen? Wat is mijn passie?
 • Kwaliteitenonderzoek: Wat kan ik? Wie ben ik? Waar ben ik goed in? Wat is mijn valkuil, waar ben ik minder goed in?
 • Ondernemen/onderzoeken: Hoe kom ik aan informatie? Hoe bereik ik wat ik wil? Hoe verkoop ik mijzelf?
Wat levert het je op?

Het resultaat van dit onderzoek is dat je jouw motivatie voor een studie goed kunt verwoorden en presenteren. Je weet welke studie het beste bij je past en je kunt goed antwoord geven op de vragen die je krijgt tijdens de (bij veel opleidingen verplichte) studiekeuzecheck. De veel gestelde en vaak ook irritante vragen: “Weet je al wat je gaat doen straks?” en “Weet je al wat je wil worden?” kun je nu makkelijk beantwoorden.

Daarnaast geven jongeren aan dat ze meer zelfvertrouwen hebben gekregen en betere cijfers halen op school, omdat ze een duidelijk doel voor ogen hebben. De onderzoeksresultaten worden vastgelegd in een rapportage.

De investering:

Het tarief voor dit onderzoek is € 495,- (inclusief BTW, 3-4 gesprekken, tests en rapportage).*
Het wordt bewust een investering genoemd omdat een studiekeuzeonderzoek de kans op studie-uitval en de daarmee gepaarde kosten sterk verkleind. Onder andere door het sociale leenstelsel kost studie-uitval een uitwonende student al snel zo rond de €10.000,- per jaar.

* Wanneer de kosten een probleem vormen, neem dan contact op over mogelijke regelingen. Ik heb de missie om jongeren te helpen bij een bewuste studiekeuze ter voorkoming van studie-uitval en draag er zorg voor dat iedereen die wíl deelnemen moet kúnnen deelnemen.

Menu