Het is bijna herfstvakantie de eerste schoolperiode zit erop. Hoe gaat het bij jullie?  

Hoor je “Nee hoor, dat heb ik al af” ook vaak als je vraagt of je tiener nog huiswerk heeft? En maak je je zorgen over de cijfers die niet echt hoopgevend zijn? 

Je tiener heeft zijn huiswerkritme nog niet gevonden zeg maar. 

Vorige week belde een moeder mij met de vraag: “Hoe krijg ik mijn zoon toch in hemelsnaam aan het huiswerk. Hij spreekt alleen maar met vrienden af om te gamen en als hij thuiskomt verdwijnt hij naar zijn kamer. Als ik dan binnenkom dan ligt hij op z’n bed, filmpjes te kijken. Ik heb er al meermalen met hem over gesproken en dan zegt hij dat hij geen huiswerk heeft. Nu heeft hij allemaal onvoldoendes terug. Wat moet ik nu doen? Moet ik zijn mobiel afpakken? Moet ik hem huisarrest geven? Ik weet het echt niet meer. Als hij zo doorgaat, dan blijft hij vast zitten. Als ik dat met hem bespreek, dan zegt ie dat ie echt harder gaat werken want hij wil wel over. Maar dat er iets veranderd, ho maar”

Herkenbaar? 

Je wilt je tiener graag helpen bij schoolwerk, je wilt hem of haar stimuleren en motiveren maar alles wat je doet werkt eigenlijk alleen maar tegen. Er is alleen maar steeds strijd over huiswerk.

Hoe communiceer je communiceer met een Puberbrein?

Bij tieners is het belangrijk dat je hun hersens op “aan” zet. Dat kun je doen door samen te gaan brainstormen, zodat je je tiener mee laat denken. Dit samen brainstormen kan nu mooi, nu het bijna herfstvakantie is.  We zijn als ouders vaak geneigd om allerlei adviezen te geven. Daarmee zet je de hersenen van een tiener op “uit”. Dat voelt als een preek en het nodigt niet uit om zelf na te denken. En als er iets is waar pubers allergisch voor zijn, dan is het wel een preek van hun ouders.

5 manieren om de hersens op uit te zetten:
  • 5 x op een dag te herhalen wat je puber moet doen
  • “Als ik jou was” …. en dan een goeie tip geven
  • “Waarom zit je nu weer op je telefoon”
  • “Zou je niet eens aan het werk gaan”
  • Sarcasme; bijvoorbeeld: “Nou jij schiet lekker op”.

Wil je weten hoe het brein aangezet kan worden, Mail me dan en vraag een gratis telefoonsessie aan! Of lees het boek Pubers en Adolescenten van Martine Delfos waarin ze dit “aan” en “uit” zetten van het brein bespreekt.

Je hoeft er niet alleen mee te worstelen, ik help je heel graag verder.
  

Succes!