Starten in de brugklas in 2020
Starten in de brugklas is dit jaar toch even anders na een apart afscheid van Groep 8. Begint jouw kind komende weken in de brugklas? Dan zal hij* komende tijd vast af en toe terugverlangen naar de basisschool. Naar geen huiswerk, de oudste zijn, elke dag om 15 uur uit, woensdagmiddag vrij, voetballen op het schoolplein en 1 vertrouwde leerkracht. En misschien verlang jij als ouder ook nog wel eens terug naar die vertrouwde tijd.
Afscheid voor 2020
Net na de eindmusical van groep 8 zie je clubjes (meestal meisjes) elkaar huilend in de armen vliegen en zeggen dat ze elkaar zo zullen missen. Maar je ziet ook andere kinderen die zo klaar zijn met de basisschool en niet kunnen wachten tot ze eindelijk naar ‘de middelbare’ kunnen gaan. En daaromheen zie je ouders met een brok in hun keel dat er een fase is afgesloten, maar ook ouders die denken “hè hè, klaar met die basisschool en dat schoolplein”. Ieder kind en iedere ouder heeft zo zijn eigen gedachtes bij het afsluiten van de basisschool. De Eindmusical of het Eindfeest luidt letterlijk een nieuwe periode in. Miljoenen kinderen zijn jouw kind al voorgegaan, maar als het je eigen kind aangaat is het toch een dingetje.
Afscheid in 2020
Dit was een raar jaar voor kind. Wel/geen eindtoets, wel/niet een musical. Wel/niet nog een paar weken naar school wel/niet een eindfeest. Veel onzekerheid. Hoe creatief sommige scholen ook met het afscheid zijn omgegaan, het was toch een ander afscheid dan gehoopt. Het is belangrijk om dit gevoel te erkennen. ‘Je vindt het jammer dan je musical niet is doorgegaan. Je baalt ervan dat jullie niet op eindkamp zijn geweest. Je mist je vrienden’ etc. Voor sommige kinderen zal de start in de brugklas extra ingewikkeld zijn omdat ze geen echt afscheid hebben kunnen nemen. Het goede nieuws is dat je als ouder je kind daarin goed kan ondersteunen. Zie hieronder.
Zin in de nieuwe start, de brugklas?
Het ene kind heeft veel zin in de brugklas. Het andere kind ziet er tegenop. Dat kan van veel factoren afhangen:
- Hoe was het in groep 8
- Hoe gaat je kind om met nieuwe uitdagingen
- Is hij de eerste uit een gezin
- Gaan er goede vriendjes mee
- Heeft je kind zelfvertrouwen
- En dit jaar ook: hoe heeft de basisschool de basisperiode afgehecht en hoe gaat de nieuwe school om met de Coronamaatregelen
Vaak heeft dat ook te maken met hoe leuk groep 8 was. Als je kind een goed afscheid heeft gehad op de basisschool, gaat het wellicht eerder met vertrouwen naar de middelbare school. Als het niet leuk meer was op de basisschool, dan kan gaat je kind misschien wel met hooggespannen verwachtingen naar de middelbare school of is hij misschien wel heel zenuwachtig of het nu wèl leuk gaat worden. Het is goed om hier met elkaar over te praten. Voorbeeldvragen die je kunt stellen, zijn:
- Wat lijkt jou straks het leukste in de brugklas?
- Wat lijkt jou dan minder leuk?
- Wat zal er allemaal anders zijn, dan in groep 8?
- Weet je al of er speciale Corona-maatregelen zijn in jouw school zoals speciale ingangen?
Actief Luisteren
Als je kind zich verheugt op de burgklas, dan is het is het makkelijk om als ouder in dit enthousiasme mee te gaan. “Je hebt erg echt zin in, hè?” Als je kind er erg tegenop ziet, dan is het goed om dit serieus te nemen en er actief naar te luisteren. Het is heel verleidelijk om je kind op te beuren met: “Joh, het valt vast wel mee, iedereen is nieuw, alle kinderen vinden het in het begin spannend.”,etc. Maar hier help je je kind niet echt mee. Je bagatelliseert dan eigenlijk zijn angst. Beter kun je actief luisteren naar deze angst en dit erkennen. “Je ziet er tegenop he?” “Je vindt het spannend?” “Je zou willen dat je weer in groep 8 zat?” Door actief te luisteren raak je in gesprek en kunnen jullie samen op zoek gaan naar oplossingen.
- Veel succes met de nieuwe start.
*waar hij staat, kun je natuurlijk ook zij lezen.Meer tips krijgen?
Vraag dan de checklist ‘klaar voor de brugklas’aan. https://kalhorncoaching.nl/gratis/brugklas-checklist/
In mijn boek ‘Luisteren naar Pubers’ of in een Gordontraining wordt dit meer in de diepte uitgewerkt.
Wil je het ontvangen – gesigneerd en wel – bestel het dan via luisterennaarpubers.nl en help mij bij mijn missie: voor zo veel mogelijk ouders en pubers een puber-tijd met minder strijd.
Sparren?
Wil jij sparren over hoe je je tieners in moeilijke periodes kunt begeleiden? Doe dan mee met de training die 28 september start. Deze training kan echt het verschil maken in jouw relatie met je tiener. Dat gun ik jou van harte. Wil je mij een vraag voorleggen, stuur me gerust een berichtje. Ik denk graag met je mee.
Aankomende evenementen
- 7 september: Workshop – Klaar voor de brugklas
- 11 september: Open Puberkoffie
- 18 september: Open Puberkoffie
- 23 september: Workshop – Klaar voor de brugklas
- 28 september: Start Gordontraining ;met minder strijd door de puber-tijd
- 30 september: PuberAPK – Gordonopfristraining
Zie agenda
Open de PDF van dit blog