Hoe zorg je voor een; ‘Ja, is goed’

”Ja hoor,dat is goed” of ”Geen probleem, dat doe ik wel even”

Dat willen we graag horen als we iets vragen aan onze tieners.
Af en toe zul je vast van die momenten hebben. Maar vaak ook zal je tegen een muur van verzet aanlopen. Rollende ogen, ‘waarom ik’ of  ‘dat ga ik echt niet doen’ etc.
Deze moeder verwoordde op Facebook de 7 fasen die ze dan doorloopt als volgt

Wanneer krijg je nou verzet en wanneer medewerking?

Daar moest ik aan denken na mijn boekpresentatie afgelopen week. Ik had mijn kinderen gevraagd of ik van de ‘voorlancering’ met hen een filmpje mocht maken en dit op Youtube mocht zetten. Eerst waren ze wat aarzelend. Mijn kinderen zijn erg op hun privacy gesteld en we hebben de afspraak dat ik geen foto’s en namen van hen op social media plaats. Omdat ze weten hoe belangrijk het boek voor mij is, wilden ze nu wel meewerken. De voorwaarde was wel dat ze niets hoefden te zeggen en dat ze het filmpje eerst mochten zien en goedkeuren. Dat hebben we uiteraard zo gedaan.
Hier kun je het resultaat bekijken.  


Meewerken in plaats van strijd

Door dit voorbeeld realiseerde ik me weer dat het vooral belangrijk is om je eigen behoefte duidelijk te maken en te luisteren naar de behoefte van je tieners: Het recept voor medewerking. Deze 3 elementen kunnen jou ook helpen in het verkrijgen van meer medewerking in huis.

1. Geef je eigen behoefte aan.
In mijn voorbeeld gaat dat om meewerken aan een mooi filmpje dat ik kan delen. Voor klusjes in huis zou dit kunnen zijn: eerlijke taakverdeling, dat jij niet alles zelf hoeft te doen.
2.  Luister naar de behoefte van de ander
Dit was voor mijn kinderen: privacy en niets hoeven zeggen.
Voor klusjes in huis zal je tiener vast eerst in verzet gaan, luister er naar en erken/benoem de bezwaren.
3.  Zoek samen naar oplossingen die voor iedereen acceptabel zijn.
Het werd bij ons een filmpje dat van te voren is opgenomen en waar goedkeuring aan gegeven moest worden.
Voor het huishouden kan je wellicht op een schema uitkomen of  kijken welke klusjes je tiener wel en wanneer zou willen doen. Bijvoorbeeld de was en koken zijn vaak favoriet boven stofzuigen, opruimen of de afwasmachine inruimen. Misschien kun je je tiener tijdens toetsweken dispensatie geven. Hoe creatiever en hoe meer samen bedacht, hoe meer medewerking en hoe minder strijd.

Meer tips krijgen?
In mijn boek ‘Luisteren naar Pubers’ of in een Gordontraining wordt dit meer in de diepte uitgewerkt in de zes stappen van de overlegmethode.
Het boek ‘Luisteren naar Pubers’ is in de eerste week al zoveel verkocht, dat er nu al een 2e druk komt. Het ligt in veel boekhandels en dat maakt mij heel blij. Het helpt heel erg bij mijn missie: voor zo veel mogelijk ouders en pubers een puber-tijd met minder strijd

Wil jij mijn boek ook ontvangen – gesigneerd en wel – bestel het dan via luisterennaarpubers.nl

 

Open de PDF van dit blog