Relaxed opstarten? 5 tips
Ik ben ontploft
‘Mijn 15-jarige zoon begrijpt maar niet dat z’n huiswerk echt af moet….en dat alleen denken dat het af is niet genoeg is. Vorig jaar hebben we school los gelaten, het hem zelf laten doen, omdat het ons te veel energie kostte om en het er niet gezelliger op werd. Dat ging mis. Hij is blijven zitten. Maar ik zie het nu alweer in het honderd lopen….na 1 week. Wat moet ik doen is de wanhopige vraag van deze moeder?
TIP 1: Luister naar de behoefte achter het gedrag
Zittenblijven is niet leuk. Of het nu komt omdat je tiener zijn motivatie niet kon vinden of omdat het iets te moeilijk was, beginnen in hetzelfde jaar is lastig. Je tiener moet weer een nieuw plekje weten te vinden. De lessen zijn veelal hetzelfde als het jaar ervoor (soms zelfs de grapjes en powerpoints van docenten). Nu is het vooral saai omdat je tiener het al eens gehoord heeft en dan sukkelen hersenen in slaap. Docenten die zeggen: ‘je bent niet voor niets blijven zitten, dus goed opletten.’ helpen niet echt mee.
Achter gedrag zit altijd een gevoel en achter gevoel zit een behoefte. Wat voor gevoel en behoefte zit er achter geen huiswerk maken? Wil je tiener serieus genomen willen worden, is hij motivatie zoekend, is hij onzeker of weet hij niet hoe te leren/plannen?
Door te erkennen dat het niet gemakkelijk is de eerste weken, kun je met elkaar in gesprek komen.’Herinner je je nog veel van vorig jaar? Is er veel hetzelfde? Hoe is dat voor jou? Hoe lukt het jou dan om gemotiveerd te blijven?’ Zie ook de post van platform Mindset
Tip 2: Wees het goede voorbeeld.
Ik heb zelf altijd heel veel moeite met het opstarten na een vakantie. Hoe is dat voor jou? Het helpt mij altijd de eerste week om nog even foto’s van de vakantie terug te kijken. Door in gesprek te gaan over hoe het jou lukt om weer op te starten, laat je zien dat opstarten lastig kan zijn. Dan kan je het gesprek erover aangaan. Mijn zoon zei in groep 8 al ’Ik moet er gewoon weer even inkomen, straks ga ik wel weer huiswerk maken. Nu nog even niet.’ Dat heeft hij jaren met succes volgehouden.
Tip 3: Plan een R&A-date.
Welke regels en afspraken hebben jullie eigenlijk met elkaar gemaakt en weet iedereen ze nog? Kies een goed moment en knoop er iets gezelligs aan vast om ze weer eens door te nemen.
Mijn introductie is meestal: ‘Zullen we het nieuwe schooljaar goed beginnen en iets gezelligs gaan doen en dan meteen eens even bekijken of er nog regels en afspraken zijn die we moeten veranderen?’ We noemen dit inmiddels onze (R&A) regel&afspraken-date.
Voorbeelden van zaken die wij tijdens onze R&A-date hebben besproken.
- Bedtijd en hoe kom je langzaam weer in ritme
- Schermtijd
- Zak- en kleedgeld
- Baantje(s)
- Klussen in huis
- Doel voor komend jaar (tip 4)
- Mijn ondersteuning (tip 5)
TIP 4: Daag uit om doelen te stellen.
‘Wat wil je bereiken dit jaar?’ is een mooie vraag om met elkaar over in gesprek te gaan. Is dat overgaan? Of overgaan met 3 zevens? Of is het een leuk baantje vinden? Of nieuwe vrienden ontmoeten? Of een goeie vervolgopleiding vinden? De vervolgvraag is minstens zo belangrijk. ‘Hoe ga je dat bereiken?’
Deze goede voornemens werken veel krachtiger dan de 1-januari-goede voornemens. Lees ook dit artikel
TIP 5: Bespreek elkaars verwachtingen
Hoe houden we het leuk? Wat verwachten we van elkaar? Wat kunnen we doen om het samen leuk te houden? Wat doen we als iemand zich niet aan de afspraken houdt?
Een terugkerend thema voor mij is dan: hoe vind ik evenwicht tussen stimuleren en loslaten? We hebben nu afgesproken dat we 1 maal per week op vrijdagavond bespreken hoe het gaat en dan hoef èn mag ik niet steeds tussendoor te vragen ‘hoe gaat het met je huiswerk?’
Open de PDF van dit blog
Wil jij ook gemakkelijker in gesprek komen en uit de strijd blijven met je tieners?
In mijn boek ‘luisteren naar pubers’ staan allerlei voorbeelden over communicatie tussen ouders en tieners. Mijn droom is: een puber-tijd met minder strijd voor zo veel mogelijke ouders en tieners. Wil jij mijn boek ook ontvangen – gesigneerd en wel – bestel het dan via luisterennaarpubers.nl
Wat vaak nog beter werkt, is om er actief mee aan de slag te gaan.
Wil jij sparren over hoe je je tieners in moeilijke periodes kunt begeleiden? Doe dan mee met de training die 28 september start. Samen met mij en met andere ouders. Want echt, je bent niet de enige die het lastig vindt. Het is mijn overtuiging dat alle ouders kunnen leren om anders te communiceren met hun tieners, waardoor het een stuk gezelliger wordt thuis. Deze training kan echt het verschil maken in jouw relatie met je tiener. Dat gun ik jou van harte.
Wil je mij een vraag voorleggen, stuur me gerust een berichtje. Ik denk graag met je mee.
Aankomende evenementen
- 18 september: Open Puberkoffie
- 23 september: Workshop – Klaar voor de brugklas
- 28 september: Start Gordontraining ;met minder strijd door de puber-tijd
- 30 september: PuberAPK – Gordonopfristraining