Mijn leven zit onder een dikke mist

Hoe coach je je tiener als hij er even doorheen zit?

Jeroen komt bij mij omdat hij wat somber is. Leren lukt niet, voetbal gaat niet meer zo als vroeger en dan heeft hij thuis ook alleen nog maar ruzie. ‘En dan ook nog dat stomme Corona, stappen is er ook niet meer bij. Ja tot 12 uur, maar dan begint het eigenlijk altijd pas leuk te worden. Waar ik voor leefde in het weekend is ook al niet leuk meer. Mijn leven is gewoon een grote saaie grijze deken. Net alsof ik in de mist leef.’

Jongeren en metaforen
Vaak spreken jongeren in een metafoor om  hun gevoel uit te leggen. Jeroen leeft in de mist. Ik heb jongeren begeleid die allemaal soldaatjes in hun hoofd hadden, alleen maar bergen moesten klimmen en nooit konden afdalen, geen beren maar krokodillen op hun pad tegenkwamen of hun leven zagen als één groot Walibi. Als jouw puber ook zo praat over wat hem dwars zit, is dat een mooi aanknopingspunt om verder over in gesprek te gaan.

Actief Luisteren
Je zult je niet verbazen dat ik als eerste punt Actief Luisteren noem. Even luisteren en het gevoel dat je achter/onder de metafoor hoort benoemen. ‘Je wordt er niet vrolijk van hè, van die mist?’

Of zoals de andere voorbeelden hierboven.
‘Dat leger in je hoofd levert je veel stress op?’
‘Je wordt echt moe van dat pretpark?’
‘Die krokodillen zitten je echt in je weg?’
 
Coachen met de metafoor.
Na even geluisterd te hebben naar Jeroen: ‘Je wordt er niet vrolijk van, van die mist?’, ging het zo verder.
‘Nee, zeg dat wel. Het heeft ook allemaal geen zin meer.’
‘Je wordt er moedeloos van.’
Zucht ‘ja’
Na een stilte, gaat Jeroen verder
‘Gelukkig zijn er soms ook nog wel leuke momenten.’
‘Oh vertel, wanneer schijnt de zon een beetje door de mist.’
‘Als ik aan het gamen ben met mijn vrienden of als we samen drinken.’
‘Dat zijn momenten dat het even lichter wordt. Als je nu eens naar deze foto kijkt wat helpt dan nog meer om de mist wat te laten optrekken?’ ( zie boven)
‘Nou niks eigenlijk’
‘Je kunt nu geen andere dingen bedenken?’
‘Op deze foto zie je dat door de zon de mist optrekt. Mist kan ook optrekken door wind, soms blijft het een hele tijd hangen en dan is het opeens weg. Herken je daar iets van in jouw leven?’

Zo open pratend kwam Jeroen erachter dat er dagen zijn dat het als een grijze mist is, maar dat hij soms ook bewust een grappig filmpje probeert op te zoeken. We gaan samen op zoek naar meer zonnestralen:
– meer zijn vrienden op te zoeken. Dat ze het ook zelf leuk kunnen maken
– extra sporten, want het is wel een uitlaatklep, dan zal het ook wel weer beter gaan met voetbal
– lekkere dingen maken, koken. Ja echt!
– Als hij een jaar blijft zitten, is dat geen ramp. Hij gaat zich focussen op de vakken die hij wel leuk vindt.
– Vaker iemand opzoeken die echt luistert, door gewoon te spuien trekt zijn mist op.

Zit jouw puber nou ook soms in de put, probeer dan eens te kijken of je aan kunt sluiten bij een metafoor. Eerst luisteren, dan nog een keer luisteren, nog een keer luisteren, erkennen en dan coachen.
Veel succes. Als je een mooie anekdote hebt, dan hoor ik die graag

Wat nou als je als ouder even in de mist zit met die pubers om je heen?
Soms hangt er een mist over jullie relatie en zie je even geen uitweg. Het helpt misschien om het even als mist te zien. Erken dat het even zo is. En daarna kun je kijken met wat voor kleine positieve veranderingen (zonnestralen) jij het kunt veranderen. De eerste stap is vaak eerst naar je zelf luisteren. Daarna naar je tieners luisteren.

Ik help je daar graag mee. Wil jij het weer een beetje gezellig krijgen in je gezin? In november starten er 3 trainingen in hele kleine groepen van 4-6 deelnemers zodat we 1,5 meter kunnen waarborgen.

Wil je meedoen aan deze unieke bijna privé-training?
maandagavond 8 november, vrijdagochtend 12 november en donderdagavond 18 november gaan ze van start. Meer info of stel een vraag.

  Voor andere workshops en coaching zie mijn agenda

  Voor de zomervakantie is ook een extra Hoofdstuk van Luisteren naar pubersPubers in en na een pandemie verschenen. Als lezer van deze blogs, kun je het gratis opvragen door een mail te sturen.

  Wil jij graag de sfeer in je gezin verbeteren? Stel mij gerust een vraag of spar met andere ouders in de Facebook-community.

  Open de PDF van dit blog

  3e DRUK!

  Wil jij ook gemakkelijker in gesprek komen en uit de strijd blijven met je tieners?
  In mijn boek ‘Luisteren naar pubers’ staan veel voorbeelden over communicatie tussen ouders en tieners. Aan de hand van 6 praktische bouwstenen beschrijf ik hoe je in gesprek komt en blijft met je tiener.  Mijn droom is: een puber-tijd met minder strijd voor zo veel mogelijke ouders en tieners.
  Wil jij mijn boek ook ontvangen – gesigneerd en wel – bestel het dan via luisterennaarpubers.nl