Ruziënde pubers? Hoe mission9 kan helpen

Afbeeldingen geplaatst met toestemming van Albert Heemeijer, co-auteur van Mission9

 Steeds maar dat getreiter naar elkaar
‘Mamm, nu doet hij weer alsof hij de baas is over mij.’
‘Ik ben echt klaar met Roos, ze is uren bezig in de badkamer.’
‘Ik word gek van Joris, die gaat altijd eindeloos over alles door’
Herkenbare opmerkingen van tieners die zich enorm aan elkaar ergeren? Je had misschien zo gehoopt dat je kinderen vrienden van elkaar zouden worden, of tenminste met elkaar door één deur zou kunnen. Maar helaas, het is elke dag wel een keer raak, bonje in de tent. In veel gezinnen is het regelmatig niet echt koek en ei tussen de tieners onderling.

Ieder heeft zijn eigen talent en valkuil
Toen wij thuis ook in zo’n fase zaten heb ik mijn kinderen verteld over ‘het geheim van het kernkwadrant’. Ik heb het boek Mission9 voorgelezen.

Op een vakantie las ik elke dag een hoofdstuk voor. In dit boek hebben verschillende planeten ruzie met elkaar. Al deze negen planeten hebben zich op geheel eigen wijze ontwikkeld; met hun eigen typische kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën.

De bewoners van deze planeten ergeren zich aan de minder goede eigenschappen, de valkuilen, van de andere planeten. Als ze op bezoek gaan bij elkaar blijkt er achter die valkuil eigenlijk ook een kwaliteit te zitten. Door hier naar te kijken, krijgen de planeten steeds meer begrip voor elkaar en wordt een oorlog voorkomen.

Doordat we dit boek met elkaar bespraken, zagen we opeens valkuilen bij elkaar en de allergieën bij onszelf, maar ook bij vriendjes en vriendinnetjes. Maar nog mooier, we zagen ook de kwaliteiten die achter die lastige eigenschappen zaten. Zo kan die broer die ‘de baas speelt’ heel zelfverzekerd zijn en dat kan soms doorschieten naar arrogantie. Net zo als Forza van planeet Energeticum. Roos die de badkamer bezet houdt, is heel creatief, maar daardoor soms ook chaotisch, net zo als Art van Autenticum. Joris kan goed bemiddelen maar kan daar soms ook te lang mee doorgaan en heel onduidelijk worden. Hij lijkt daarmee op Pax van Mediato.

 

Meer begrip voor elkaar
Zo ontstond veel meer begrip voor elkaar. Als je regelmatig met elkaar spreekt over valkuilen en uitdagingen, dan leer jij je tiener zichzelf en anderen beter te kennen.

Zo ben ik veelal behulpzaam, soms kan ik daar in doorschieten en gaan bemoederen. Iets wat mijn kinderen heel goed herkennen 😉 Het is voor mij dus een uitdaging om zo af en toe los te laten. Maar dat moet ik niet te veel doen, want dan zou ik in mijn eigen allergie terecht komen. Ik heb namelijk een hekel aan egoïsme.

Mijn kinderen hebben geleerd dat hun kwaliteiten bijvoorbeeld bemiddelen, overtuigen en makkelijk praten zijn. De ruzies ontstaan door hun eigen allergieën of door de valkuilen; onduidelijk zijn, overheersen en lang van stof zijn. Nu ze dit weten hebben ze meer begrip voor elkaar en zien ze in dat ze zelfs iets van elkaar kunnen leren.

Meer zelfvertrouwen
In mijn coachings- en studiekeuze trajecten gebruik ik altijd het kernkwadrant omdat  het tieners helpt bij het ontwikkelen van een genuanceerd zelfbeeld en dat geeft zelfvertrouwen.

Als jouw tiener niet goed weet wat zijn of haar kwaliteiten zijn, kan je hem of haar heel goed helpen deze te vinden door eens te kijken waar ze zich aan ergeren. Vaak is het positief tegenovergestelde daarvan dan hun talent of kwaliteit. Als jouw tiener een hekel heeft aan saaie mensen die alles precies volgens de regels willen doen, dan heb je dikke kans dat de kwaliteit van jouw tiener ‘creativiteit’ is.

Mission 9 – een aanrader en een kans om te winnen
Ik kan iedere ouder aanraden om dit boek te lezen en het met je tieners te bespreken. Het is vooral geschreven voor kinderen van 8-14 jaar. Helaas is het momenteel alleen als Ebook verkrijgbaar of via de bieb. Mijn Mission9 heb ik inmiddels uitgeleend aan een ouder bij mij in de buurt. Maar stuur me gerust een berichtje als je het wil lenen

En hoe leuk; ik mag 5 E-books weggeven. Als jij mij aangeeft via de mail waarom jij het goed kunt gebruiken, dan kies ik daar op 7 september de origineelste inzendingen uit.

Voor oudere tieners is deze Youtube-versie mooi. Korte uitleg van het kernkwadrant
Voor meer achtergrond informatie kijk op https://albertheemeijer.nl/mission9-nl/ of voor de Engelse versie die net uit is op http://mission9.space.

Meer tips krijgen?
In mijn boek ‘luisteren naar pubers’ staan allerlei voorbeelden over communicatie tussen ouders en tieners. Mijn droom is: een puber-tijd met minder strijd voor zo veel mogelijke ouders en tieners. Wil jij mijn boek ook ontvangen – gesigneerd en wel – bestel het dan via luisterennaarpubers.nl

Sparren?
Wil jij sparren over hoe je je tieners in moeilijke periodes kunt begeleiden? Doe dan mee met de training die 28 september start. Deze training kan echt het verschil maken in jouw relatie met je tiener. Dat gun ik jou van harte. Wil je mij een vraag voorleggen, stuur me gerust een berichtje. Ik denk graag met je mee.

Aankomende evenementen

  • 7 september: Workshop – Klaar voor de brugklas
  • 11 september:Open Puberkoffie
  • 18 september: Open Puberkoffie
  • 23 september: Workshop – Klaar voor de brugklas
  • 28 september: Start Gordontraining ;met minder strijd door de puber-tijd
  • 30 september: PuberAPK – Gordonopfristraining

Zie: https://kalhorncoaching.nl/agenda/

Open de PDF van dit blog