Minder strijd over schermtijd

Vind je het lastig om je tiener van de schermen af te krijgen? Dan ben je niet de enige! Ik denk dat wel de meest gestelde vraag aan mij is. “Hoe ga ik om met het schermgebruik van mijn tiener?”
En heel eerlijk, het is voor onszelf soms ook best lastig. Toch? Voor ouders.nl schreef ik hier een artikel over. Je kunt het hier lezen.

Het is ook leuk
Het belangrijkste is om open en zonder oordelen met elkaar in gesprek te gaan. Als je ook oog hebt voor de leuke en positieve kanten van telefoons en computers, dan voorkom je dat het een ‘zeur-gesprek’ wordt.

Een mooi hulpmiddel is om samen een test, spel of een battle te doen. Samen informatie opzoeken over hoe techbedrijven zorgen dat je aan je scherm gekluisterd blijft is ook heel waardevol. Onderaan dit artikel staan linkjes naar een aantal leuke tests en filmpjes over hoe verslavend (naast hoe leuk) telefoons, games en sociale media zijn.

Samen in gesprek over je digitale balans
Op digitalebalans.nl vind je een mooie zelftest die jullie samen kunnen doen. Er worden vragen gesteld over je schermgebruik en je vindt er verwijzigen naar onderzoeken. Aan het eind krijg je een score en tips hoe je digitaal in balans kunt komen. Als ieder dit afzonderlijk doet, is het heel boeiend om de tips die je krijgt met elkaar te bespreken. Vervolgens kun je ook afspraken maken over welke tips jullie gaan opvolgen en hoe je elkaar daar aan kunt houden.
Afspraken maak je samen, is het uitgangspunt.

Interessant om te lezen, kijken of doen:
Voor meer achtergrondinformatie en linkjes naar leuke tests heb ik een mooi overzicht van allerlei filmpjes en artikelen gemaakt.

En #durftevragen Wie weet nog leuke filmpjes voor jongeren over schermgebruik? Ik heb al een hele lijst, maar hoe meer hoe beter.

* Hoe maak je contact als je kind continu naar een scherm tuurt
* Korte les over online gevaar
* zelftest digitale balans
Telefoonbattle
* Hoe je telefoon ervoor zorgt dat je verslaafd aan ‘m blijft. #OnderDeDuim
* Hoe insta je verslaafd maakt 
* Hoe houdt fortnite je verslaafd (en blijf je geld uitgeven)

* Voor jongere kinderen – jeugdjournaal
– Verslaafd aan je telefoon? Het ligt niet aan jou 
– Dit is waarom je moeilijk kunt stoppen met gamen

* Je kunt samen dit spelen Offline ganzenbord
* Breng een bezoek aan beeld en geluid .Hier leer je alles over media.

Pdf naar dit blog

Wil je graag de sfeer in je gezin verbeteren? Spar met andere ouders in de Facebook-community.
Heb je een dringende vraag, je kunt me ook benaderen voor 1-op-1 coaching.

 

5e DRUK!

Wil jij ook gemakkelijker in gesprek komen en uit de strijd blijven met je tieners?
In mijn boek ‘Luisteren naar pubers’ staan veel voorbeelden over communicatie tussen ouders en tieners. Aan de hand van 6 praktische bouwstenen beschrijf ik hoe je in gesprek komt en blijft met je tiener. Wil jij mijn boek ook ontvangen – gesigneerd en wel – bestel het dan via luisterennaarpubers.nl

Mijn droom is: een wereld waarin mensen respectvol met elkaar communiceren. Te beginnen bij volwassenen die het goede voorbeeld geven aan jongeren. Door echt te luisteren naar de ander kom je werkelijk in gesprek en blijf je uit de strijd.